Preparing For The Written Test

Kilmer Driving School – East Brunswick NJ

To receive a Learners Permit, you must first pass a written test. The driving questions which appear below are similar to the ones which appear on the real test. Going through the questions below, and working out what are the correct answers can help you prepare for the real test.

If you have any questions regarding the written test, contact Kilmer Driving School.

After you pass the written test, contact us for your 6 hour behind the wheel driving lessons, which are mandated by the state.


Sample Written Test Questions

(Answers appear below the list of sample questions)

1. How far should you park from a pedestrian crossing?
A. 10 feet
B. 15 feet
C. 50 feet
D. 25 feet

2. What should you do if you want to make a right turn at an intersection?
A. Increase speed on the curve
B. Turn left
C. Make a wide turn
D. You must drive towards the right

3. How far do you need to park from a fire hydrant?
A. At 50 feet
B. At 10 feet
C. At 25 feet
D. At 15 feet

4. On a Traffic Light, what order are the lights in?
A.Yellow, red and green
B. Green, red and yellow
C. Red, yellow and green
D. Red, green and yellow

5. What documents do you need to bring for your road text?
A. A driver with a nj license (person must present license)
B. A driving permit
C. The insurance card and registration of vehicle
D. All the answers

6. If you just moved to NJ, how long do you need to wait to register your vehicle?
A. 10 days
B. A month
C. 14 days
D. All the answers

7. What does it mean when you have your left hand down?
A. Turn right
B. Turn left
C. Stop or slow dowm
D. Greeting

8. What does it mean when you have your left arm out horizontally?
A. Turn right
B. Turn left
C. Stop or slow down
D. Greeting

9. When should you put on your high beam lights?
A. When it is raining
B. When it is dark
C. High beam lights are used in rural areas, in fields
D. When there is fog

10. What is the best way to communicate with another driver or vehicle?

A. Cordially say hello
B. Raise your left arm
C. Slowly say hello
D. Use your horn and lights

11. If you have been drinking, what should you do before driving?
A. Drink a cup of hot coffee
B. Take a shower or cold bath
C. Only allow time
D. Chew gum

12. What blood alcohol level is considered over the legal limit?
A. With less than 0.5%
B. With 0.10 %or more
C. With 0.15%
D. None of the answers

13. What should you do if you drive through a puddle?
A. Go slowly until you reach a mechanic shop
B. Stop and dry the brakes
C. Gently pump the brakes
D. Turn the lights on

14. What should you do if you hydroplane while driving?
A. Reduce your speed gradually
B. Suddenly come to a stop
C. Change to the other side of the road
D. Change to the speeding lane

15. Which of the following should you never park in front of?
A. In front of a fire engine/ fire hydrant
B. In front of a bus stop
C. In front of a driveway or garage
D. All the answers

16. What speed should you go when passing a school bus that has stopped to drop-off or pick-up children in front of a school?
A. At 25 miles per hour
B. At 10 miles per hour
C. At 35 miles per hour
D. At 15 miles per hour

17. What does is mean to raise your right hand upwards?
A. Turn to the left
B. Turn to the right
C. Stop or slow down
D. Greeting

18. What should you do when driving when you are approaching a curve?
A. Reduce the speed before reaching the curve
B. Accelerate before reaching the curve
C. Take the curve as fast as possible
D. Slow down after taking the run

19. What factors affect how alcohol affects a person?
A. Their weight
B. How long the person has drank
C. Physical condition of the person
D. All the answers

20. Which of the following has the same amount of alcohol as a 12 ounce can of beer?
A. One brandy drink
B. One bottle of run
C. Two martinis
D. 1 and half ounce of whisky 86 grades proof

21. What is the purpose of safety belts?
A. Provides an opportunity to survive an accident
B. It doesn’t allow you to be thrown out of the car
C. It protects you from slipping out of your seat sudden stops or turns
D. All answers

22. What should you do if you pass your exit on a highway or road?
A. Go backwards
B. Make a u turn
C. Continue to the next exit
D. Wait until the other cars pass and then reverse

23. How far should you park from a stop sign?
A. At 25 feet
B. At 10 feet
C. At 50 feet
D. At 20 feet

24. What should you do if you have a tire blowout?
A. Grip steering wheel firmly
B. Take your foot off the gas pedal, but do not apply the brakes
C. Let the car slow down on its own
D. All the answers

25. When can a car pass on the right?
A. When you are in a hurry
B. When the driver in front is making a left turn (and there is enough space to pass)
C. When the car in front is moving too slow
D. All the answers

26. Which answer below describes the shape of a yellow yield sign?
A. 8 sides
B. 3 sides
C. Circular
D. 4 sides

27. What do two solid lines in a road mean?
A. Stop, control any crossings
B. They distinguish the road lanes
C. Stop cautiously
D. Prohibit passing, do not cross the lines to pass stay in your lane

28. At what weight should a baby be wearing a safety belt?
A. A baby with 26 and half pounds and 26 inches, should be seated in a child’s seat facing backwards
B. A baby weighting 40 and half pounds and 40 inches, should be placed in an appropriate seat for children
C. A baby with 17 pounds, can be placed in this seat facing straight
D. All the answers

29. What does it mean if a road has both solid and dashed center lines?
A. Pass only when the dashed line is on your side
B. Control the pass
C. It shows the division of both lanes
D. Cautiously come to a stop

30. What is the speed limit in a residential area?
A. 15 miles
B. 25 miles
C. 35 miles
D. 10 miles

31. When is a road the most slippery?
A. When there is heavy rainfall
B. During the first few minutes of rainfall
C. After a slight rainfall
D. When it rains during the night fall

32. What is recommended to do before you drink alcohol?
A. Eat plentiful
B. Take a cup of hot coffee
C. Take a very cold shower
D. Do not drink

33. What should you do at a flashing red light?
A. Reduce the speed and proceed cautiously
B. Stop, look at the traffic and pedestrians continue only when it is safe
C. Proceed with caution
D. All answers

34. What should you do at a green light?
A. Stop the car
B. Beep you horn and drive
C. Drive only when it is not dangerous
D. Wait 15 seconds then go


ANSWERS

1. D
2. D
3. B
4. C
5. D
6. C
7. C
8. B
9. C

11. C
12. B
13. C
14. A
15. D
16. B
17. B
18. A

19. D
20. D
21. D
22. C
23. C
24. D
25. B
26. B

27. D
28. D
29. A
30. B
31. B
32. D
33. B
34. C

 

© 2016 Kilmer Driving School
East Brunswick Driving School • New Brunswick, NJ • Middlesex County, New Jersey